Roger er opptatt av å ivareta tradisjoner samtidig som han liker å eksperimentere og kombinere disse til stadig nye innovasjoner. Her skal vi se litt på pizzaens bakgrunn og historie, og hvordan denne legendariske matretten har utviklet seg fram til i dag. Pizza er i dag en rett alle har et forhold til og som de fleste simpelthen elsker. Det er lettvint å lage selv, enda mer lettvint å bestille på nett, og den smaker fantastisk til nesten enhver anledning. Så, hvordan oppstod egentlig denne vidunderlige og allsidige retten?

Greske røtter

Selve ideen til Pizza stammer faktisk ikke fra Italia, som de fleste tror, men snarere fra det gamle Hellas. Det er jo også herfra filosofer som Platon og hans idéverden stammer fra, så kanskje dette er grunnen til at selve pizzaideen også fant veien opp fra sivilisasjonens vugge. Uansett så var det de gode gamle grekerne som var de første til å bake flate og runde brød med forskjellige typer fyll på toppen. Fyllet bestod i forskjellige ting, men olivenolje og krydder var selvsagt en gjenganger. Tomaten og tomatsaus var imidlertid ikke påtenkt på dette tidspunktet, men om så hadde vært så ville de sikkert benyttet den også.

Pizza Margherita blir oppfunnet i Italia

Italienerne var likevel de første som oppfant det som kan sies å være pizzaens moderne uttrykk. Det var en italienske bakeren Raffaele Esposito fra Napoli som ifølge legenden komponerte den første og klassiske italienske pizzaen som har fått navnet Pizza Margherita. Hans utgangspunkt var at han ønsket å lage et brød som skulle skille seg ut fra alle andre former for brød som ble bakt og solgt i Napoli. Det første den driftige baker Esposito gjorde var å legge ost på toppen av brødet. Han oppfant på den måten også ostesmørbrødet, men det er en annen historie. Etter hvert tilføyet han også tomatsaus under osten og formet deigen til en stor og rund slags kake. Ryktet om hans spesielle bakerevner spredte seg raskt i dette matglade landet og ikke lenge etter hans første pizzaprototyper hadde gledet lokalbefolkningen i Napoli så fikk byen plutselig kongelig besøk. Den jordnære bakeren fikk da i oppgave å bake pizza til selveste Kong Umberto og Dronning Margherita under deres kongelige visitt til Napoli i det Herrens år 1889. Med sitt patriotiske sinnelag og sin beskjedne erfaring med storslått besøk skred vår venn Esposito til verket. Han satte sin lit til at hans innovative evner ville sørge for at han kom helskinnet gjennom dette også. Han demonstrerte sin lojalitet til Italia og laget likegodt en pizza med de 3 fargene vi alle kjenner fra det italienske flagget: Hvit ost, rød tomatsaus og grønne basilikumblader. Mesterverket ble selvsagt navngitt etter dronningen selv, og slik ble altså den klassiske italienske pizzaen til.

Pizzaen sprer seg til resten av verden

Det tok ikke så fryktelig lang tid før resten av verden fikk øyne og nesebor opp for hva det var som luktet så innmari godt der borte fra Middelhavet. Pizzaen er nesten en like genial oppfinnelse som hjulet, og den spredte seg raskt til land som Amerika, Storbritannia, Frankrike, og Spania hvorav alle land hadde sin egen variant og sin egen vri. Selv om det gikk litt tregt i starten så vet vi alle at pizzaen har etablert seg som den kanskje mest kjente, allsidige, og internasjonale matretten noensinne i global sammenheng. Andre verdenskrig gjorde mye rart, men en ting denne mørke tidsepoken også gjorde var å pløye ny mark for innflytelse fra andre kulturer. Hele verden ble mer eller mindre blandet sammen i en eltemaskin og ut av blodbadet kom pizzaen. Både amerikanske, britiske, og europeiske soldater som var innom italiensk territorium kom typisk i kontakt med den lokale faunaen av pizzabakere som var i sving både sent og tidlig. Mens granatene haglet og ristet og løftet seg mot himmelen i horisonten satt de allierte soldatene å koste seg med et lekkert stykke ekte italiensk pizza. I likhet med krigen som helhet gjorde disse kosestundene sterkt inntrykk på mang en krigstrett, sliten, og hjemlengtende soldat. Dette minne om den fantastiske italienske kokkekunsten bar de med seg til sine respektive hjemland og en del av dem endte faktisk opp som pizzabakere selv. Slik ble pizzaen spredt raskt for alle vinder, og gjett om den ble populær i den optimistiske etterkrigstiden. Ikke minst blant den rotløse og opprørske ungdomskulturen. I begynnelsen var det kun den originale margheritaen som spredde seg, men veldig raskt begynte pizzabakere verden over å eksperimentere og framstille sine egne favoritter og varianter. I dag finnes det så enormt mange forskjellige varianter av denne retten at det nesten er komisk. Du har innbakte varianter, dessertpizza, deep pan pizza, klassisk italiensk pizza med tynn og sprø bunn og den amerikanske varianten med de enorme, fyldige bunnene og de enorme mengdene med smeltet ost. Frysedisken er fulle av ferdigpizzaer i alle slags varianter og former. Du har kebabpizza som kan rulles, og du har alle nordmenns favoritt Grandiosa. Uansett hva man liker så er hjemmebakt det beste, og det er nettopp det vi tilbyr her hos RogerPizza.

Pizzaens framtid

Hvem vet hva framtiden bringer? Vårt mål her hos Rogers er uansett å være innovativ og gå våre egne veier. Kanskje vil vi ikke klare å revolusjonere pizzabransjen, men vi skal i alle fall sørge for å levere høyest mulig kvalitet og best mulig service. Roger er litt som en gal professor som stadig eksperimenterer med nye oppskrifter, krydderurter, og andre ingredienser. Han nærer en dypt ønske om å totalrevolusjonere pizzaen i like stor grad som den godeste Raffaele Esposito fra Napoli i sin tid gjorde da han plutselig fikk kongelig besøk. En pizza i rødt, hvitt, og blått er ikke så umulig som det kanskje høres ut. Dersom kongen skulle komme på besøk så har vi løsningen klar her også; hvit ost, rød tomatsaus, og blåskjell. Det ville blitt en spenstig opplevelse som vi tror hans høyhet ville satt stor pris på, og tatt med sitt gode humør. Ellers jobber vi utrettelig med å alltid forbedre våre oppskrifter. Ingenting er spikret på veggen eller satt i stein her hos oss (utenom pizzaen vi setter i steinovnen vår selvsagt). Krydderbalansen i våre hjemmelagde pizzasauser og tomatsauser er alltid under utvikling, og vi er på evig jakt etter den perfekte kombinasjonen som eksploderer smaksløkene som et fyrverkeri. Uansett, vi håper du blir fornøyd med det vi har å tilby, og vi tar mer enn gjerne imot tilbakemeldinger dersom det skulle være noe å utsette på smak, kvalitet, eller service.